Pladespillere

Pladespillere

Pladespillere er baseret på mange års erfaringer og udvikling samt præferencer. Vores pladespillere er fra tyske AVM Audio og Clearaudio, engelske Vertere Acoustics samt japanske TechDAS.

Nogle pladespillere er minimalistiske og med enkle, strømlinede designs beregnet til én tonearm, mens andre giver dig alle muligheder - f.eks. at montere helt op til 4 tonearme med individuelle pickupper.

Pladespillerens materialer

På trods af sin lange levetid har analog formået at gøre et vaskeægte comeback. Udviklingen inden for hifi til pladespillere har givet plads til, at pladespillerens lyd kan tilpasses efter et mange detaljer, og derfor giver pladespilleren dig mulighed for at sætte et yderst personligt præg på din musik. 

Men hvad skal du forholde dig til for at få den lyd, du ønsker? Udover elementer som tonearmen og pickuppen er det også værd at kigge på, hvordan selve pladespilleren er sat sammen. Materialerne har forskellige akustiske egenskaber, som påvirker lyden på forskellige måder, og da der ikke findes nogen facitliste for, hvordan en pladespiller skal lyde, handler det om at finde en pladespiller i de materialer, du selv foretrækker.

Hvilke materialer er bedst?

MDF er kendt for dets stærke modstand over for vibrationer, og derfor er det et af de oftest anvendte materialer i pladespillere. Af andre brugte materialer kan blandt andet nævnes metal, akryl og kulfiber, der typisk indgår i pladespillere i højere prisklasser grundet deres helt særlige akustiske egenskaber.

En pladespillers pris hænger ofte sammen med de materialer, der er anvendt til konstruktionen. Ofte vil en dyrere pladespiller være bedre til at håndtere vibrationer, og objektivt set vil den også lyde bedre. Men i sidste ende vil det altid afhænge af lytterens smag og behag.

Eliminér uønskede vibrationer

Når vi snakker pladespillere, så afhænger rigtig meget af vibrationer - både de gode og dårlige af slagsen. Mekanikken fungerer på den måde, at pladespilleren og pickuppen i samarbejde gør rillerne i vinylplader til vibrationer, som så omdannes til lyd, og derfor handler det altså om at forstærke de ønskede vibrationer og eliminere alle andre.

Hvor kommer de uønskede vibrationer fra?

Uønskede vibrationer og resonanser kan både stamme fra pladespillerens konstruktion, f.eks. motoren, pickuppen eller drivremmen, men også fra tilkoblede højttalere, gulvet eller endda møbler. Disse vibrationer og resonanser kan forringe lydkvaliteten, og derfor giver det god mening at eliminere flest muligt af dem for at få en optimal lydoplevelse.

For at frasortere pladespillerens egne unødige vibrationer har visse producenter f.eks. valgt at montere pladespillerens motor separat fra plinten, sådan så motorens vibrationer ikke har indflydelse på lydkvaliteten. Men hvad kan du selv gøre for at eliminere de uønskede vibrationer? 

Sådan fjernes uønskede vibrationer

Blandt producenterne findes der flere forskellige teorier om, hvordan man opnår den bedste eliminering af uønskede vibrationer. I de fleste tilfælde er der dog bred enighed om, at foruden valget af materiale så spiller vægten også en afgørende rolle. Det gælder ikke blot pladespillerens base men også f.eks. pladetallerkenen og plinten.

Skulle du derfor være på udkig efter en løsning til, hvordan du dæmper uønskede vibrationer og resonanser for at optimere din pladespillers lydkvalitet, så er det en god tommelfingerregel at forholde sig til valg af materiale samt de enkelte komponenters massefylde.

Placering

Der er mange forholdsregler at tage i betragtning, hvis man ønsker at optimere sin pladespillers lydkvalitet. Som vi allerede har etableret, så har valg af materialer, masse og selve pladespillerens konstruktion stor betydning for mindskningen af uønskede vibrationer og resonanser.

Endnu en vigtig faktor for din pladespillers lydkvalitet er dens placering - både hvor den er placeret, og hvordan den er placeret. Nogle kan nemlig være tilbøjelige til at stille deres pladespiller på et møbel uden videre underlag, men dette er en særligt dårlig idé pga. det fænomen, der kaldes akustisk tilbagekobling.

Akustisk tilbagekobling

Når en pladespiller står placeret på et møbel uden vibrationsdæmpende underlag, vil vibrationerne fra højttalerne have let ved at blive sendt igennem møblet og ned i gulvet. Herefter vil vibrationerne ryge den anden vej tilbage i pladespilleren og forvrænge lyden, hvilket, som navnet antyder, ikke er godt for din pladespiller.

Placer et underlag under pladespilleren

For at undgå akustisk tilbagekobling bør en pladespiller altid placeres på et underlag, der kan absorbere unødige vibrationer. For at være sikker på, at underlaget absorberer vibrationerne, skal det selvfølgelig helst være vibrationsdødt. Dette kan du ganske enkelt teste ved at slå lidt på underlaget, og hvis det resonerer lyden, ja så er der nok behov for at tage stærkere midler i brug.

Brug afkobling

Én ting er at placere din pladespiller på et underlag, men når det ikke rækker, så er det næste skridt at bruge en form for afkobling. Afkobling betegner et lag mellem pladespilleren og det møbel, den står på. Det kan enten være i form af en platform eller såkaldte dæmpefødder, der minimerer unødige vibrationer fra eksterne faktorer i rummet.

Væghængt pladespiller

Du kan gøre meget for at sikre din pladespiller mod unødige vibrationer, men ofte vil den optimale løsning være at placere den på en væghængt hylde til formålet. På den måde undgår du nemlig vibrationer fra gulvet, og derfor vil det typisk give en markant bedre lyd.

FAQ

Hvordan virker en pladespiller?

På pladespillerens tonearm sidder pickuppen. Yderst på pickuppen sidder en nål, som har kontakt med vinylpladens riller. I mødet mellem nål og riller skabes der vibrationer, som pickuppen omdanner til et svagt lydsignal, og dette lydsignal kan så forstærkes, sådan så det kan sendes ud gennem en højttaler.

Hvad skal man bruge til en pladespiller?

Mange moderne pladespillere er konstrueret med en indbygget forforstærker (RIAA), som gør dem i stand til selv at forstærke pickuppens svage lydsignal. Hvis din pladespiller ikke er udstyret med en indbygget RIAA, er du nødt til at anskaffe dig en ekstern RIAA, som så kan styrke lydsignalet og gøre din forstærker i stand til at sende det ud gennem højttalere.

Mangler du noget til din pladespiller, så skal vi nok være i stand til at finde den rette løsning. Udover pladespillere har vi også al slags kvalitetsudstyr til pladespillere - tonearme, pickupper, pladevaskere samt en sektion med diverse tilbehør.


Har du en pladespiller uden indbygget forforstærker, så hjælper vi gerne med at finde dig en ekstern RIAA, medmindre du selvfølgelig foretrækker en ekstern forforstærker med flere funktioner. Er din pladespiller i forvejen udstyret med en RIAA, så er du måske nærmere på udkig efter en forstærker. I så fald finder du vores brede udvalg af kvalitetsforstærkere i forskellige prisklasser her.