Subwoofere

Subwoofere
Subwoofere er nærmest et must til film, men kan absolut også benyttes til stereosystemer, dels hvis man benytter kompakthøjttalere til fronter og dermed mangler noget bund i musikken, men selv til gulvhøjttalere kan en subwoofer eller endnu bedre to subwoofere, aflaste fronterne og tilføre mere. Subwoofere kan endvidere benyttes til at udligne problemer med akustikken i lytterummet. Subwoofere findes både små og meget voluminøse - senest er trådløse subwoofere kommet til.

Læs mere om subwoofere i bunden af denne side!

Hvad er en subwoofer?

En subwoofer er en speciel højttaler designet til kun at gengive lave frekvenser. Konventionelle højttalere forsøger at dække så meget af frekvensområdet som muligt, op til (eller over) 20 kHz, men en subwoofer er beregnet til at udfylde det vanskelige basområde op til omkring 80-150Hz. På denne måde supplerer subwooferen et anlæg, så man udvider basresponsen ned til det laveste register.

Hvad er en aktiv subwoofer?

At en subwoofer er aktiv betyder, at der udover højttaleren også er indbygget en forstærker som driver højttaleren. Højttaleren og forstærkeren matches for optimal ydeevne, og begge er anbragt i samme kabinet. Forstærkeren udgangseffekt måles i watt, fx 300 RMS.

Behøver en subwoofer at være stor?

KEF KC62 - en lille og potent subwooferDer er de senere år sket en stor teknologisk udvikling indenfor subwoofere. Hvor en subwoofer tidligere var stor og tung, så findes der i dag modeller som ikke er særlig store, men som sagtens kan gengive selv lave frekvenser.

Størrelsen på subwoofere afhænger normalt af, hvor stor en basenhed som der er monteret og hvor avanceret opbygningen er.

Lyder musik bedre med en subwoofer?

En subwoofer forbedrer lytteoplevelsen ved bastung musik som hiphop, EDM, metal, orgelmusik eller i forbindelse med surroundanlæg, hvor dybe stemmer, eksplosioner og andre lydeffekter fremhæves.

Kan man bruge en subwoofer med aktive højttalere?

Det kan man sagtens. Mange aktive højttalere giver i dag mulighed for tilslutning af en subwoofer pr. højttalere. Ofte er en subwoofer nok, men nogle entusiaster vælger at at tilslutte to for maksimal effekt.


Aktive højttalere med tilsluttet subwoofer

Hvor skal en subwoofer stå?

Det har ikke den helt store betydning, hvor du placerer din subwoofer, så er der plads under sofaen er det en mulighed. Vær dog opmærksom på, at stiller du den i et hjørne vil bassen blive forstærket og i nogle tilfælde opleves den for kraftig og dominerende.

Hvilket kabel skal jeg bruge til min subwoofer?

Teknisk set er et subwooferkabel en anden form for RCA-kabel. Den er designet specielt til at bære lavfrekvente lydsignaler fra AV-receiveren eller forstærkeren til subwooferen. Stikkene, både han og hun på et subwooferkabel, bruger RCA Type. Gå til kabler.

Ønsker du at slippe for et kabel mellem subwooferen og din forstærker, så findes der modeller som kan køre trådløst - eller som kan udbygges til at gøre det.

Vores sortiment

Udvalget i subwoofere stort, så kom forbi butikken i Havnegade og hør om mulighederne. Vi rådgiver selvfølgelig også over telefonen, så du er velkommen til at kontakte os på +45 2890 5454. 

Læs også om

- Aktive højttalere
- Trådløse højttalere
- Streaminghøjttalere
- Forstærkere
- Højttalere