RIAA'er

RIAA'er

RIAA'en eller phonoforstærkeren er en nødvendig del af et analogt setup, RIAA'en kan sidde i stereoforstærkeren eller være som en selvstændig enhed. En MM-RIAA er meget enkel og har nærmest ingen justeringsmuligheder, hvor en MC-RIAA har masser af justeringsmuligheder. En RIAA kan have flere indgange (til flere tonearme), den kan være ubalanceret eller sågar balanceret, såfremt den efterfølgende forstærker kan håndtere dette. RIAA'er kan være transistor eller rørbaseret.

Hvad er RIAA-forstærkerens funktion?

Pladespillere giver en unik lyd sammenlignet med andre lydmedier, og de mange muligheder for at fifle med lydegenskaber og anvende forskelligartet gear er da også en stor motivation for netop at anskaffe sig en pladespiller. Men er din pladespiller ikke udstyret med en RIAA, så kommer du ikke særlig langt.

En forforstærker skabt til pladespillerens pickup

Pladespillerens pickup kan give et ganske særligt musikalsk udtryk, men denne kvalitet kommer til gengæld med en teknisk ulempe. Lydsignalet er nemlig utrolig svagt, og har du planer om at afspille musik fra din pladespiller gennem en højttaler, så er signalet fra din pladespillers pickup først nødt til at blive tilpasset til opgaven.

Til denne specifikke opgave findes RIAA-forstærkeren (eller RIAA-amplifieren), som er et stykke lydudstyr, der er konstrueret specifikt til at flytte pladespillerens tekniske formåen. En RIAA sørger nemlig for at forstærke og tilpasse signalet fra pladespillerens pickup, sådan så det kan sendes videre til forstærkeren og fungere på samme måde som et almindeligt line signal.

Indbygget eller ekstern RIAA

Din pladespiller er altså nødt til at være udstyret med en RIAA, hvis lydsignalet skal kunne tolkes af en forstærker. Det kan sagtens lade sig gøre at finde en pladespiller med integreret RIAA, sådan så den kan tilkobles din forstærker uden problemer.

Men i tilfælde af at din pladespiller ikke er udstyret med en indbygget RIAA-forstærker, så er du nødt til at anskaffe dig en ekstern model, før du kan høre din pladespiller på dine højttalere. Her hos High-Performance har vi et stort udvalg af eksterne RIAA’er, der kan hjælpe din pladespiller og din forstærker med at tale sammen.

FAQ

Hvad er en RIAA-forstærker? 

Lydsignalet fra en pladespillers pickup er utrolig svagt, og derfor er det både nødvendigt at tilpasse og forstærke lydsignalet, før det kan sendes videre til en forstærker. RIAA-forstærkeren er den enhed, der manipulerer pladespillerens lydsignal, sådan så en forstærker er i stand til at behandle signalet.

Hvornår skal man bruge en RIAA?

Ofte er RIAA-forstærkeren indbygget i pladespilleren, men det kan sagtens ske, at din pladespiller er konstrueret på en anden måde. I så fald skal du bruge en ekstern RIAA, hvis du ønsker at kunne høre din pladespiller gennem dine højttalere.


Er du også på udkig efter en ny eller bedre forstærker? I så fald har vi også et bredt udvalg af kvalitetsstærke forstærkere med forskellige funktioner i flere prisklasser.