RIAA'er

RIAA'er
RIAA'en eller phonoforstærkeren er en nødvendig del af et analogt setup, RIAA'en kan sidde i stereoforstærkeren eller være som en selvstændig enhed. En MM-RIAA er meget enkel og har nærmest ingen justeringsmuligheder, hvor en MC-RIAA har masser af justeringsmuligheder. En RIAA kan have flere indgange (til flere tonearme), den kan være ubalanceret eller sågar balanceret, såfremt den efterfølgende forstærker kan håndtere dette. RIAA'er kan være transistor eller rørbaseret.

Læs mere om RIAA nederst på denne side!

Hvad er en RIAA? 

En RIAA er en forforstærker som har til formål at forstærke signalet fra pickup’en og frembringe en udligningskurve af lyden. Udligningskurven, kendt som RIAA, bruges til at afbalancere lyden fra pladen ved at øge de lave frekvenser og reducere de høje frekvenser.

RIAA forforstærkerRIAA-udligning er en specifikation for optagelse og afspilning af grammofonplader, etableret af Recording Industry Association of America (RIAA). RIAA-udligningskurven er beregnet til at fungere som en de facto global industristandard for grammofonplader.

Forstærker med indbygget RIAA

Ældre forstærkere, typisk fra 70'erne og 80'erne, og visse nye modeller har indbygget RIAA. Her skal du se efter de stik hvor der står "Phono". Så er det bare at tilslutte pladespilleren, sætte en plade på og nyde musikken.

Hovedparten af de nyere forstærkere leveres uden en indbygget RIAA, hvorfor man er nødsaget til at købe en ekstern RIAA som så sættes imellem pladespilleren og forstærkeren. Den eksterne RIAA tilsluttes forstærkerens AUX eller LINE indgang. 

Der findes pladespillere, typisk i den billige ende, som leveres med indbygget RIAA. Ofte er der brugt billige komponenter, hvorfor kvaliteten også er derefter.

Hvad er forskellen mellem en MM og en MC RIAA (forforstærker)?

MM forforstærkere fungerer med MM-pickup’er (Moving Magnet). MC forforstærkere fungerer med MC-pickup’er (Moving Coil). MC forforstærkere har kraftigere forstærkning end MM forforstærkere på grund af det meget lave output som MC-pickup’er har,  sammenlignet med MM pickup’er.

Flere RIAA forforstærkere understøtter både MM og MC pickup’er, så man er fint dækket ind, hvis der skal skiftes mellem de to pickup-typer.

Jordforbindelse - pladespiller

De fleste pladespillere har en dedikeret jordforbindelse (ledning). Den er typisk mærket som “Ground” eller “GND”. Har din forstærker indbygget RIAA, så er der normalt et sted du kan fastgøre jordledningen. Eksterne RIAA'er har også slutning for jordledning.

Glemmer du jordledningen vil du høre brum og støj ved afspilningen af dine plader.

Virker en RIAA sammen med alle pladespillere?

Ja, alle pladespillere kan tilsluttes en RIAA. Dog skal du være opmærksom på, om du har monteret en MM eller MC pickup, så du kan få aktiveret de rigtige settings. Har pladespilleren en indbygget RIAA i forvejen, så skal denne dog slås fra først.

Vores sortiment

Udvalget i RIAA'er stort, så kom forbi butikken i Havnegade og hør om mulighederne. Vi rådgiver selvfølgelig også over telefonen, så du er velkommen til at kontakte os på +45 2890 5454. 

Læs også om

- Pladespillere
- Phonokabler
- Pickup'er
- Vinylplader
- Tonearme